اخبار فرهنگی-تورکمننیوز- آموزش زبانهای محلی در سطح دانشگاهها چندی است که اجرا میشود. تدریس این زبانها چه کمکی میتواند به اقوام این مناطق کند؟ آیا آموزش این زبانها به اتحاد ملی ضربه میزند یا مایه قوام آن خواهد بود؟
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، اخیراً خبری مبنی بر آموزش زبان و ادبیات ترکمنی در یکی از دانشگاههای استان گلستان منتشر شد. این برای چندمینبار در سالهای اخیر است که زبان و ادبیات بومی یک منطقه در سطح دانشگاهی تدریس میشود. آموزش زبان بومی همواره یکی از خواستههای مناطق دو زبانه بوده است؛ خواستهای که هم موافقان پر و پا قرصی دارد و هم مخالفان مُصری.
زبانهای بومی در برخی از مناطق کشور همواره دستمایه و بهانهای برای متعصبان قومی و به اصطلاح پانها بوده است تا از طریق طرح بهانههایی مانند نبود فضای آموزشی مناسب در کشور، از آب گلآلود ماهی بگیرند. از سوی دیگر، وجود نگاههای محتاط و غیر حرفهای در مسئولان به مقوله فرهنگ و زبان نیز مانع از ایجاد رویکرد جدید و پرداختن به زبانهای بومی و مادری شده و بهانه بیشتری به دست گروه اول میداد.
در سالهای گذشته نپرداختن به زبانهای مادری در مناطق دو زبانه گلایههایی را از سوی ساکنان این مناطق و سخنوران این زبانها ایجاد کرده بود. ناآشنایی کودکان با زبان مادریشان یکی از اصلیترین دغدغههای ساکنان دو زبانه در کشور است. برخی از مردم این مناطق معتقدند که نبود فضای آموزشی مناسب و نپرداختن به زبانهای مادری در امور آموزشی کشور، سبب شده تا کودکان این مناطق همانند پدران و مادرانشان با زبان مادری ارتباط تنگاتنگ نداشته باشند. رقابتهای شدید شبکههای ماهوارهای برای پوشش برنامهها به این زبانها در کشورهای همجوار، بر دغدغه خانوادهها در سالهای گذشته افزوده است. آنها معتقدند نبود برنامهریزی منسجم و کارآمد برای ترویج زبان و ادبیاتشان، فرهنگ بومی آنها را در آینده دستخوش تغییر میکند.
پرداختن به زبانهای بومی و محلی در قالب چنین طرحهایی میتواند در آینده بر وحدت ملی بیفزاید و در عین حال، مایه رشد و پویایی زبانهای بومی مناطق مختلف باشد. هرچند برخی بر این باورند که امکان دارد آموزش زبانهای بومی، میتواند به تضعیف زبان فارسی بینجامد، اما برخی از کارشناسان بر این باورند که آموزش زبانهای بومی در ایران، میتواند به رشد ادبیات بومی در این مناطق و در نهایت رشد فرهنگ بینجامد و مقوم اتحاد ملی باشد.
آموزش این زبانها در سطح تحصیلات تکمیلی را میتوان فرصتی برای حفظ تراز علمی و ادبی زبانهای بومیای دانست که هر روزه از انس گویشوران به آن کمتر و علاقه آنها به دیگر زبانها بیشتر میشود. امروزه دیگر نسل جدید تقیدی چنان که در گذشتگان بوده به زبان مادری و بومی خود ندارند و حتی متأسفانه دیده میشود که برخی نمیتوانند همانند والدین خود با این زبانها صحبت کنند؛ به همین جهت از نظر برخی از کارشناسان امور فرهنگی، پرداختن به این زبانها در اقداماتی مانند در نظر گرفتن واحد درسی در دانشگاهها، میتواند بر پیوند نسل جدید به زبان مادری، اتحاد ملی و رشد ادبیات فولکلور ایرانی کمک کند.
منبع: تسنیم
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.