اخبار میراث فرهنگی و گردشگری--تورکمننیوز- استاندار گلستان در دیدار با معاون سازمان میراث فرهنگی گفت که احیا و ثبت جهانی دیوار دفاعی و تاریخی گرگان و بهرهمندی از آن در حوزه گردشگری، اولویت فعالیتهای این صنعت در استان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، به نقل از روابط عمومی استانداری گلستان، حسن صادقلو در دیدار با طالبیان در تهران اظهار داشت: سازمان میراث فرهنگی برای احیای دیوار دفاعی گرگان با برنامه های علمی و کاوش، برنامه ریزی و معرفی و نمایش بخشهایی از آن برای مردم اقدام کند.
وی همچنین بر لحاظ اعتبارات خاص و ویژه در بودجه سال جاری و برنامه ریزی برای تحقق برنامههای احیای دیوار دفاعی گرگان تاکید کرد و افزود: احیای این دیوار تاریخی نیازمند برنامه و توجه ویژه معاونت میراث فرهنگی کشور در قالب یک تقویم کاری است.
استاندار گلستان به موزه در حال احداث میراث روستایی گلستان نیز اشاره کرد و افزود: این موزه فرصتی در جهت جذب بیشتر گردشگر و رونق صنعت گردشگری استان و تقویت موضوع 'گلستان مقصد گردشگری' است.
وی با یادآوری کلنگزنی این پروژه با حضور معاون اول رییس جمهوری، اظهار داشت: این موزه به عنوان یکی از پروژههای مهم دولت در حال اجرا بوده و باید تلاش شود که هر چه زودتر به بهره برداری برسد.
موزه میراث روستایی گلستان به عنوان دومین موزه روستایی کشور پس از گیلان در جنگل قرق از توابع شهرستان گرگان درحال ساخت است.
صادقلو همچنین به ایجاد موزه بزرگ گلستان در شهرستان گنبدکاووس نیز اشاره کرد و گفت: پیشرفت این پروژه و تحقق تمامی برنامههای آن نیازمند حمایت مادی و معنوی سازمان میراث فرهنگی است و این مهم با ارائه برنامه ای مدون قابل اجرا بوده و استان در جهت تحقق آن آماده هرگونه همکاری است.
میراث فرهنگی مساله اصلی و پایدار حوزه گردشگری گلستان، ظرفیتهای بی نظیر فرهنگی، تاریخی، شخصیتها و مشاهیر، اقوام مختلف و احیای سایت پژوهش و احیای شهر تاریخی جرجان از دیگر محورهای سخنان استاندار گلستان بود.
در این جلسه پنج مصوبه در دستور کار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت که لحاظ دیوار بزرگ گرگان در فهرست ده اثر منتظر ثبت جهانی از سوی ایران از آن جمله بود.
در این پیوند برنامهریزی برای احیاء بخشی ازدیوار و تهیه جدول زمانبندی و برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت و شناسایی معارضین در عرصه و حریم دیوار و قلعه های آن و تهیه پلان مدیریتی باهمکاری دستگاههای اجرایی برای تسهیل در روند نهایی ثبت جهانی و فراهم سازی زیرساختهای گردشگری مرتبط و حفاظت و نگهداری پایدار از اهداف اصلی تهیه پرونده ثبت جهانی دیوار محسوب می شود که در دستور کار این سازمان است.
حمایت سازمان ازموزه میراث روستایی گلستان وتأمین منابع اعتباری ازردیف ملی واستانی ، تامین منابع از طریق ملی و استانی ازردیف بودجه ٩٦ موزه بزرگ گلستان (گنبد) ، ادامه کاوشهای شهر باستانی جرجان وتامین منابع مورد نیاز وراه اندازی پایگاه میراث فرهنگی شهر باستانی جرجان ، تقویت اعتبارات بافت تاربخی گرگان و توجه بیش ازگذشته از دیگر مصوبات این جلسه بود.
اردیبهشت ماه امسال ابراهیم کریمی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان گفته بود که دیوار دفاعی گرگان با هدف احیای این بنای ارزشمند چند هزار ساله و معرفی بیشتر آن به جهانگردان همانند برج قابوس به ثبت جهانی می رسد.
به گفته وی؛ این دیوار تاریخی که از لحاظ قدمت، چند صد سال قبل از دیوار بزرگ چین ساخته شده است ،قابلیت جذب گردشگران داخلی و خارجی را دارد.
دیوار تاریخی گرگان در 29 تیرماه سال 1378 به شماره 2345 به ثبت ملی رسیده است.
دیوار دفاعی، دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در برخی متون قدیمی با عنوان مار سرخ مطرح شده است، یکی از سه دیوار تاریخی جهان می باشد.
این دیوار با نامهای سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان(به زبان ترکمنی) نیز در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه ها نگارش شده است.
طول دیوار بزرگ گرگان در حدود 200 کیلومتر و عرض آن بین 2 تا 10 متر بوده که با مصالح آجر به ابعاد 10×40×40 سانتی متر ساخته شده است.
این دیوار در طول مسیر خود دارای تاسیسات وابسته نظیر خندق، زنجیره ای از قلعه ها، کوره های آجرپزی، سد، کانال های هدایت آب بوده است.
دیوار از نظر شرایط زیست محیطی در دو بخش کوهستانی و نیمه بیابانی جای دارد و به لحاظ موقعیت جغرافیایی به فاصله اندکی از گرگانرود و در امتداد آن (بخش اعظم آن در ضلع شمالی رودخانه) واقع بوده است.
امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانههای شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده میباشد.
پیشتر تاریخ ساخت دیوار گرگان را به دوره اشکانی نسبت میدادند ،اما مطالعات پژوهشی و آزمایشگاهی انجام شده در سالهای اخیر نشان داد که این دیوار در دوره ساسانی و به منظور جلوگیری از هجوم اقوام شمالی احداث شده است.
گردآوری: گروه خبر تورکمننیوز
https://telegram.me/TurkmensNews
منبع: irna.ir/golestan
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.