معرفی روستاهای گنبد کاووس – تورکمننیوز: روستای چپرقویمه (Cheper Ghoyma) در شمال شهرستان گنبدکاووس و جنب جاده گنبد به اینچهبرون واقع شده است.
این روستای زیبای صحرایی دارای مردم مهماننواز و خونگرم است که ساکنانش همگی ترکمن و اهل سنت هستند.
طبق گفته اهالی روستا قدمت "چپرقویما" حدود 70 سال است. شغل اکثر اهالی کشاورزی و دامپروری میباشد و با پرورش شتر، اسب، گاو و گوسفند امرار معاش میکنند.
روستائیان معمولا خارها را جمعآوری و انبار میکنند تا در زمستان به عنوان آذوغه به شترهایشان بخورانند.
به گفته اهالی در غرب روستا چند چاه آب قرار داشته و یکی از علل شکلگیری و آثار تاریخی روستا میباشد و در گذشته آب مورد نیاز را از آن تهیه میکردند که در حال حاضر با وجود لولهکشی آب آشامیدنی این چاهها پر شده است تا کسی در آنها نیفتد.
آب و برق روستا تامین شده است، جهت تامین گاز از سیلندر (کپسول ) استفاده میکنند، عملیات گازرسانی به روستا در حال اجرا میباشد که حفاری کانالها جهت انتقال گاز باعث سقوط دامها به داخل آن شده و جهت بیرون کشیدن آنها باید از بیل مکانیکی یا جرثقیل استفاده کرد.
این روستا دارای یک مسجد بنام ابوحنیفه بوده که نماز جماعت، آموزش و تلاوت قرآن پیوسته در آن برگزار میشود.
مشهورترین غذاهای محلی این روستا چکدرمه و شیرینیهای سنتی (پیشمه) میباشد.
از بزرگان و مشاهیر این روستا میتوان به شهید اسحاق آق فرزند حاج مراد و امام محمد حاجی صوفی (مسنترین مرد و موذن مسجد) اشاره کرد.
والیبال، فوتبال، اسبدوانی، شترسواری و گؤرش (کشتی ترکمنی) از ورزشها و بازیهای جوانان این روستا میباشد.
به گزارش خبرنگار تورکمن نیوز، جمعیت چپرقویمه در سالهای اخیر حدود 650 نفر بوده که رو به افزایش است و آمار جدید طبق سرشماری نفوس و مسکن امسال به طور دقیق مشخص خواهد شد.
این روستا دارای مدرسه ابتدایی دخترانه و پسرانه است.
زنان ترکمن در روستا دوشادوش مردان برای معاش خانواده تلاش میکنند، اکثر دختران و زنان در خانه به تولید صنایع دستی چون؛ پشتی ترکمن و قالیبافی، گلیم و نمد، سوزندوزی و طراحی گؤلهای زیبا بر لباس، حصیر بافی مشغول هستند.
عید قربان و عید سعید فطر، عروسی سنتی؛ کجاوه با شتر و اسب، جشن میلاد فرزند (بولوموق)، ضیافت خونه نو و ... را میتوان از سنتهای روستا برشمرد.
یکی از مشکلات روستا نبود مدرسه راهنمایی بوده و دانشآموزان پس از پایان دوره ابتدایی باید به روستای مجاور (اگری بوغاز) با فاصله 5 کیلومتر یا مدرسه شبانهروزی اینچهبرون بروند و این مسئله عامل اصلی ترک تحصیل کودکان به خصوص دختران روستا شده است.
مشکل دیگر روستا نبود خانه بهداشت و پست بانک است که برای انجام امور و دریافت خدمات باید به روستای مجاور (اگری بوغاز ) یا شهر گنبد مراجعه کنند.
نبود وسایل بازی، فضای سبز، پارک، کوچههای خاکی از دیگر مشکلاتی است که عامل مهاجرت اهالی روستا به شهر میباشد و کم رنگ شدن فعالیت در حوزه مشاغل خانگی باعث عدم حمایت و سوء استفاده دلالان شده است.
پس از باران در داخل روستا محلهایی شبیه باتلاق ایجاد میشود و برای دام ها و افراد خطر ناک است.
چِپِر قویما (چپرقویمه/چِفر قویما)، (Cheper Ghoyma): به معنی حصارکشی است که البته ترکمنها معمولا در روستا از نوعی حصار که با نی (قارغی) ایجاد میشود، حریم اماکن یا زمین خود را محصور میکنند که به آن چپر یا چپری میگویند.
از امید دیدهبان که ما را در تهیه گزارش یاری کردند تشکر فراوان داریم.
خبرنگار: رحمت ا... گلستانی انتشار دهنده: یاشار نیازی
با کانال تلگرامی « تورکمننیوز» همراه شوید
برای دیدن تصاویر روی عکس زیر کلیک کنید
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.