معرفی یک روستا – تورکمننیوز: در ادامه سریال معرفی روستاهای ترکمنصحرا و استان گلستان این بار خبرنگار ما پا به روستای مهمان نواز و سرسبز تاتار سفلی گذاشت که در ادامه توجهتان را به گزارش مفصل معرفی این روستای ترکمننشین جلب میکنم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، مساحت تاتار سفلی حدود ۴۷ هکتار است و در شمال خانببین و شمال شرق شهرستان رامیان واقع شده است.
علت نامگذاری این روستا به این نام این است که اکثر اهالی آن از طایفه تاتار بوده و پسوند سفلی به معنی پایین است و در روزگاران گذشته این روستا به تاتار آخوند معرف بوده است.
شهر تاتار علیا (تاتار بالا) نیز که قبلا روستا بود با فاصله 4 کیلومتر در شمال این روستا قرار دارد.
به گفته اهالی قدمت روستا حدود 150 سال میرسد و قبلا این روستا در فاصله 1 کیلومتری محل کنونی قرار داشته که به علت تامین آب برای دام به محل فعلی نقل مکان دادهاند.
این روستا کاملا از قوم ترکمن و طایفه تاتار بوده و مذهب جملگی اهل تسنن حنفی هستند.
روستای تاتار سفلی دارای ۵۴۰ خانوار و حدود 2400 نفر جمعیت دارد.
۳ مسجد اهل سنت بنامهای بلال، محمد رسول الله و مسجد جامع در این روستا احداث شده که مردم نماز جماعت را در مسجد محل برگزار میکنند در مساجد کلاسهای آموزش روخوانی و حفظ قرآن برای نوجوانان در 6 ماهه دوم هر سال برگزار میشود.
یک مکان متبرّک بنام قاری فیض الله در جنب روستا واقع شده است. عید فطر، عید قربان، ختم قرآن و صدقه و پخش نذر در ماه محرم و روز عاشورا، ختم قرآن از روز 21 الی 27 ماه مبارک رمضان از جمله مراسمات مذهبی روستای طاطار سفلی است.
اهالی این روستا بعد از برداشت محصول برای شکرانه مراسم برگزار میکنند. همچنین اهالی روستا برای اتفاقات خوب و بزرگ مانند استخدام فرزندان، خرید وسایل نقلیه جدید و پایان خدمت مراسم و ضیافت برپا کرده و صدقه و نذری میدهند.
از جمله مراسمات سنتی روستای تاتار سفلی میتوان به صدقه باران، جشن 63 سالگی (سن پیامبر ص) آق آش یا آق قویون، جشن میلاد فرزند و ضیافت مسکن جدید اشاره کرد.
از غذاهای محلی میتوان به چکدرمه، انواع شیرینی محلی قوقون، تاتار چورک، پیشمه و بورک اشاره کرد.
کشاورزی و دامداری شغل بیشتر اهالی روستاست. کشاورزان در طول سال به کشت گوجه فرنگی، هندوانه، خربزه، پنبه، شالی، جو و کلزا در زمینهای اطراف این روستا میپردازند.
باغات انار به مساحت 100 هکتار و بستههای کاه چون تپهای بزرگ در کنار این روستا حاکی از زمین و محصولات مرغوب این روستای ترکمننشین است.
در کنار روستا یک تپه باستانی و یک قلعه وجود دارد که در سالهای اخیر مطالعاتی روی قلعه بعمل آمد و مشخص شد در گذشته از این قلعه استفاده میکردهاند ولی در حال حاضر در بین زمینهای کشاورزی قابل تشخیص نیست.
دامپروری در این روستا از رونق خاصی برخوردار است طوری که 15 گله گوسفند جمعا حدود 3000 راس و حدود 150 دامداری سنتی در داخل روستا وجود دارد که تعداد 500 راس گاو شیری و گوشتی را شامل میشود.
حدود 20% از اهالی روستا در شهرهای بزرگ به صورت فصلی مشغول به کار هستند. برخی از جوانان روستا به کارهای آزاد از قبیل بقالی (سوپرمارکت)، آرایشگاه، فروشگاه و خدمات کامپیوتر، و کارهای فنی روی آوردهاند.
3 خانوار از اهالی روستا به زنبورداری در اندازه محدود اشتغال دارند که جهت مصارف خودشان است.
صنایع دستی در دهه گذشته از قبیل قالی بافی (تار چین)، قالیچه، پشتی و نمد از رونق خوبی برخوردار بود و اکثر اهالی روستا برای مصارف خانگی، فروش و کسب درآمد از آن استفاده میکردند، اما متاسفانه در سالهای اخیر با ورود محصولات صنعتی (ماشینی) و عدم حمایت از مشاغل خانگی و تولید کنندگان هنر قالی بافی به طور کامل در این روستا از بین رفته است طوری که اهالی برای مصارف خانگی از محصولات ماشینی استفاده کرده و حتی صدای دارهای قالی بافی به گوش هیچ کس نمیرسد و اکثر بانوان بیکار بوده و فقط در فصل کشت در زمینهای کشاورزی مشغول کار هستند.
سوزندوزی ترکمنی، بافندگی و تولید لوازم تزئینی منزل با استفاده از الیاف طبیعی تنها باقی مانده صنایع دستی است.
این روستا از امکانات آب، برق، گاز و تلفن برخوردار است اما به علت واقع شدن در منطقه خاص مشکل آنتندهی شبکه تلفن همراه و اینترنت دارد.
به گزارش خبرنگار تورکمننیوز: روستای تاتار سفلی دارای مدرسه ابتدایی با ساختمان (بافت) کاملا فرسوده است که 340 دانش آموز در 2 شیفت مشغول به تحصیل هستند.
مدرسه روستا در سال 1360 تاسیس شده و فاقد هر گونه استحکام بنا میباشد و طی سالهای گذشته درخواستها و پیگیریهای شورای اسلامی روستا از دستگاههای ذیربط هیچ نتیجه در بر نداشته است و این موضوع نیاز به توجه مسئولان دارد.
مدرسه راهنمایی مورد تایید اهالی بوده اما عدم وجود حصار یا دیوار مشکل اصلی این مدرسه است. طوری که گلههای گوسفند و احشام در حیاط مدرسه میچرند و فضای سبز مدرسه را تخریب میسازند ضمن اینکه باعث نگرانی و رعب دانش آموزان دختر در زنگهای تفریح و ساعت ورزش شده و اولیای دانشآموزان نسبت به این موضوع اعتراض دارند.
چیزی که توجه ما را به خود جلب کرد وجود حصار اطراف زمین فوتبال بود و خانوادههای دانشآموزان خواستار اهمیت به محل تحصیل دانش آموزان در حد اهمت دادن به مسائل و محیط ورزشی نیز بودند.
طبق پرسش و پاسخی که خبرنگار ما از اهالی و جوانان روستای تاتار سفلی داشت؛ اکثر جوانان روستا به رشتههای ورزشی فوتبال و والیبال علاقه خاصی نشان میدهند.
بانوان روستا حدود ۱۲۰۰ نفر و ۵۰% جمعیت روستا را تشکیل میدهند به علت نبود سالن ورزشی از انجام فعالیتهای ورزشی محروم هستند و این موضوع نیز یکی از تقاضاهای بانوان روستا از مسئولین بود تا فضای آموزشی مناسب برای آنان نیز احداث گردد.
روستای تاتار یک قهرمان ملی نیز داشت که در رشته ورزشی دو و میدانی شاخه پرتاب نیزه مقام کشوری کسب کرده بود. رحمتالله طاطاری که جهت شرکت در مسابقات در کشور اندونزی به عنوان عضو تیم ملی ایران اعزام و جزو افتخارات کشور و روستا محسوب میشود در حال حاضر شغلی مناسب ندارد و از بیکاری رنج میبرد.
محمد طاطاری جوان 22 ساله نابینا (روشن دل) حافظ و قاری قرآن در این روستا زندگی میکند که بسیار هم خوش صوت و دلنشین قرآن را قرآئت میکند.
این روستا داری 12 آخوند میباشد که در اکثر مراسمات و خطبههای نماز جماعت، فعالیتهای دینی، اجتماعی حضور داشته و به امر به معروف و نهی از منکر و ارشاد مردم مشغول هستند.
روستای تاتار سفلی فضای سبز ندارد طوری که لوازم مورد نیاز آن توسط دهیاری خریداری شده اما بدلیل اینکه زمینی مناسب برای ایجاد پارک و فضای سبز در تملک دهیاری نیست امکان ایجاد آن تاکنون میسر نشده است.
وجود نهر بدون حصار و قالب بتونی که از وسط روستا عبور میکند یکی دیگر از مشکلات است.
حدود 60 هکتار زمین و مرتع در حاشیه روستا وجود دارد که برای دامداری و فعالیتهای ورزشی استفاده میشود.
جاده بین روستایی سلاق غایب به تاتار سفلی در ضلع شمالی روستا که در سال 1385 به طول 4 کیلومتر زیرسازی شد اما متاسفانه تاکنون پروژه مذکور به اتمام نرسیده است و این جاده به آرامگاه مسلمین و گلزار شهدای چندین روستا منتهی میشود.
یکی دیگر از مشکلات روستا پیچ خطرناک جادهای است که در مسیر خانببین به تاتارسفلی قرار دارد و هر از چند گاهی خودروهای غریبه که از محل قصد عبور دارند واژگون شده دچار خصارات مالی و جانی میشوند.
از جمله مشکلات روستای تاتار سفلی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
سالن ورزشی، مدرسه ابتدایی نوساز، دفتر دهیاری، کتابخانه عمومی، خودپرداز، سامانه حمل و نقل عمومی، آسفالت جاده تاتارسفلی به کوچک خرطوم بهسازی و زیرسازی جادههای بین مزارع، ساماندهی دامدامداران، اشتغال جوانان و اصلاح شبکه برق در چند خیابان و معبر روستا اهم کمبودهای روستای تاتار سفلی میباشند.
در این میان از مردم خون گرم و مهمان نواز تاتار سفلی و آقای تاتاری دهیار روستا که در تهیه گزارش ما را همراهی کردند صمیمانه تشکر میکنیم.
سخن سردبیر تورکمننیوز: امیدواریم این گزارش ضمن معرفی روستای زیبا تاتار سفلی موجبات رشد گردشگری، بهتر شدن معیشت و اشتغال شده همچنین رسیدگی هرچه سریعتر مسئولین به مسائل و نیازهای مردم خونگرم این روستا را سبب گردد.
خبرنگار: رحمت گلستانی انتشار دهنده: یاشار نیازی
تاتار (Tatar) نام یکی از طوایف ترکمن و تیرهای از یموتهای آقآتابای و زیر تیرهای از آتابای است، که باز هم به دلیل ناآشنایی به ادبیات ترکمن در ثبت سجلی برخی افراد همچنین تابلو ورودی روستا به شکل عربی طاطار آمده است.
منبع: سایت نسبشناسی طوایف ترکمن
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.