تورکمن نیوز- رضا رئیسی: هیچکس دوست ندارد به پایان دیپلماسی فکر کرده و فضای تیره و مشوش عدم توافق را تصور کند.
شکست این کابوس تلخ و آب شدن یخهای بیاعتمادی، مستلزم اهتمام دو چندان و اراده جدی برای تفوق دیپلماسی است و سیاستمداران در هر دو سوی اقیانوس این روزها بیش از هر زمان دیگری آستینها را بالا زده و عزم را جزم کردهاند تا بر فراز و نشیبها فائق آیند و مسیر روشنی را برای توافقی جامع و مانع فراهم سازند. باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالات متحده اینبار بدون هیچ پردهپوشی و ملاحظهکاری حرف آخر را خطاب به تندروهای کنگره زده و تاکید کرد: تصویب هر قانونی که تحریمهای اقتصادی جدید علیه ایران را در پی داشته باشد«وتو» خواهم کرد. نخستوزیر بریتانیا دیوید کامرون نیز که در کنفرانس مشترک خبری با رئیسجمهوری آمریکا حضور داشت، بهطور رسمی اعلام کرد که با برخی از اعضای کنگره لابی کرده تا مانع تصویب تحریمهای تازه علیه ایران شود. اقدام بیسابقهای که از سوی یک مقام خارجی تا کنون شنیده نشده بود و نشان میدهد که عزم و اراده جدی برای عبور از چالش هستهای در مقامات غربی بهخوبی متبلور و عیان است. در این سوی میدان وزیر امورخارجه کشورمان پس از دیدار و رایزنی با جان کری در پاریس مجدد به ژنو بازگشته است تا از فرصت مذاکرات هستهای بهترین بهره را گرفته و هیچ پتانسیل و ظرفیتی هدر نرود. گفته میشود که ظریف قرار است به شکل تلفنی با وزرای خارجه عضو 1+5 رایزنی و گفتوگو داشته باشد. از طرف دیگر خبر میرسد که طی هفتههای آتی قرار است وزرای خارجه ایران و آمریکا دیدارهای دیگری با هم داشته و خط ارتباط مستقیم منفصل و قطع نباشد.
توپ پر مذاکرات
مزیت ویژه و متمایزکننده این دور از مذاکرات هستهای مطلع آغازین و باصلابت آن است و به خوبی واضح است که طرفین با جدیت مثالزدنی در پی گذار از موارد مورد اختلاف و رسیدن به نقاط ثقل مشترک هستند. اینبار طرفین نمیخواهند همه چیز را به روزهای پایانی با اتفاقات ناگهانی و غیرمنتظره معطوف به آن حواله کنند و نکته آنکه فرصت وافی و کافی برای برآوردن شاکلهای موزون و مرصوص فراهم است. اگر منتقدان و مخالفان توافق با استراتژی فشارهای ممتد و متوالی و درنهایت شوکهای ناگهانی در روزهای داغ و حساس پایانی مانع رسیدن به توافق نهایی میشدند اینبار دیواری از جنس دیپلماسی هوشمندانه خشت به خشت و بهتدریج و از همان ابتدای کار در حول و حوش مذاکرات توسط دیپلمات چیده میشود که منتقدان نتوانند با تلنگری در روزهای پایانی ساختار را درهم ریخته و کار خود را پیش برند. اینبار دیگر همه میدانند که نه فرصت اهمال هست و نه امید به تکراری مقبول و موزون. پس باید از این فرصت طلایی نهایت بهره را برد اگر قرار است توافقی بایسته و شایسته پایانی بر پرونده 12ساله و پرمناقشه هستهای باشد.
«نه» بزرگ اوباما به تندروها
اگر ماری هارف، سخنگوی وزارتخارجه آمریکا چند روز پیش از اعمال حق وتوی رئیسجمهوری آمریکا پای مصوبه تحریمهای تازه گفته بود و عنوان میشد که این نکته توسط خود اوباما در جلسه خصوصی با برخی از اعضای کنگره مورد تاکید قرار گرفته است، اینبار در یک کنفرانس خبری مشترک و رسمی با نخستوزیر انگلیس، باراک اوباما با صراحت اعلام کرد: تصویب هرگونه تحریم جدید علیه ایران را وتو خواهم کرد. ایسنا نوشت؛ باراک اوباما در این کنفرانس خبری گفت: من از کنگره میخواهم تا به خاطر مذاکرهکنندگانمان، دوستانمان و تمام کسانی که در این مذاکرات درگیر هستند از این کار خود دست نگهدارند چون میتواند احتمال دستیابی به یک راهحل دیپلماتیک را به خطر بیندازد. رئیسجمهور آمریکا تأکید کرد: من هر لایحهای که پیش رویم قرار گیرد وتو خواهم کرد. وی همچنین بر این نکته تاکید کرده که اگر دیپلماسی کارگر نیفتد ممکن است تنشها افزوده شده و موضوع رویارویی نظامی نیز مطرح شود. دیوید کامرون نخستوزیر انگلیس نیز در جمع خبرنگاران هشدار داد: اعمال تحریمهای اقتصادی جدید علیه ایران میتواند بیش از یک سال تلاشهای دیپلماتیک را خراب کند و موجب شدت گرفتن دوباره اختلافات میان غرب و تهران و بروز یک مناقشه نظامی میان آنها شود. نخستوزیر بریتانیا در اقدامی بیسابقه همچنین تصریح داشت که به رایزنی با تنی چند از اعضای کنگره در این خصوص پرداخته تا مانع تصویب چنین مصوبهای در کنگره شود. وی در اینباره گفت: بله من صبح امروز (دیروز) با چند تن از سناتورها گفتوگو کردم و ممکن است با یک یا دو نفر دیگر نیز وارد رایزنی شوم، اما این گفتوگوها برای این نبوده است که به سنای آمریکا بگوییم چه کاری انجام دهد این کار درستی نیست بلکه برای این بوده است که دیدگاه یکی از همپیمانان اصلی آمریکا درباره اعمال تحریمهای جدید را ابراز کنیم و بگوییم ما نباید چنین کاری انجام دهیم. تحریمهای جدید اقدام سازندهای نخواهد بود و میتواند این اتحاد بینالمللی ارزشمند را که برای رویکردمان ضروری بوده است به خطر بیندازد.
روزهای پرمشغله ظریف
درحالی که در سومین روز مذاکرات میان هیئتهای ایرانی و آمریکایی در ژنو با اضافه شدن هلگا اشمید معاون کاترین اشتون و رئیس تیم مذاکرتی 1+5 در این دور از مذاکرات، رایزنی دیپلماتها سخت و فشرده و جدی ادامهدار است. محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه کشورمان نیز یک روز مانده به جلسه رسمی ایران و 1+5، پس از رایزنی با لوران فابیوس وزیر امورخارجه فرانسه و دیدار با جان کری در پاریس به ژنو بازگشت تا از نزدیک روند مذاکرات را زیر نظر داشته و اگر در جلسات در سطوح معاونین حضور ندارد با تلفن و ارتباط از راه دور با وزرای خارجه عضو گروه موسوم به 1+5 به گفتوگو بپردازد. این نکته بدیهی است که مهمترین پرونده ملی در عرصه سیاست خارجی موضوع مذاکرات هستهای است و ظریف به عنوان مسئول مستقیم پرونده این نکته را در اولویت ویژه خود قرار دهد اما این نکته که او در شرایط فعلی ریاست هیئت ایرانی را به معاون خود بر اساس توافقات سپرده، این امکان را به وی بخشیده که دورادور پرونده را مدیریت کند اما با همه این اوصاف این آزادی عمل مانع حضور مستقیم و تلاشهای دوچندان وی در حاشیه مذاکرات نشده و ظریف نمیخواهد فرصت مطلوب بهوجود آمده و ظرفیتی که اکنون برای بهار دیپلماسی در ژنو سرد فراهم آمده از کف برود.
راه توافق با 1+5 هموار است
وزیر امور خارجه کشورمان در این باره گفت: اعتقاد جدی دارم که مسیر برای رسیدن به یک راه حل، کاملاً هموار و قابل دستیابی است.محمدجواد ظریف در ژنو با اشاره به اینکه در بسیاری موارد موضوعات روشن است و ما احساس می کنیم که صرفا نیاز به تصمیم سیاسی دارد، اظهار داشت: کشورهای غربی و 1+5 باید به این برداشت جدی برسند که موضوع هستهای ایران فقط از مسیر مذاکره قابل حل است. وی با تأکید بر اینکه کشورهای غربی روش فشار را امتحان کردهاند که پاسخ نداده، تصریح کرد: مذاکره و فشار با یکدیگر قابل جمع نیست؛ اگر کشورهای غربی به دنبال مذاکره با جمهوری اسلامی ایران هستند، باید تصمیم سیاسی بگیرند، گرچه ممکن است برای بعضیها سخت باشد که راه فشار را کنار بگذارند. وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه بحث های چند روز گذشته جدی، دقیق و صریح برای رسیدن به نکاتی بود که هنوز حل نشده است، افزود: هماکنون گفتگوها در سطح معاونین وزرا ادامه دارد و دیروز هم گفتگوهای دوجانبه با آمریکا و کشورهای دیگر در سطح معاونین برگزار شد. ظریف همچنین خاطرنشان کرد: امروز هم جلسه محتوایی ایران و 1+5 از صبح آغاز خواهد شد. وی تصریح کرد: ما کار را با جدیت دنبال میکنیم و معتقدیم که راه حل در دسترس است./ روزنامه آرمان
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.