اخبار اقتصادی-تورکمننیوز- روزنامه همشهری گلستان در گزارشی به قلم مهین نورافروز به مشکلات بیکاری و کمبود فرصتهای شغلی در استان پرداخت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، در این گزارش آمده است؛ سناریو تعطیلی تعدادی از واحدهای تولیدی و معادن گلستان در حالی پی در پی تکرار میشود که برخی مسئولان استانی بر خلاف وعدههای داده شده در مورد کاهش بیکاری و افزایش اشتغالزایی در دولت یازدهم هنوز در ایجاد راهکارهای جدید برای کاهش این معضل و ممانعت از تعطیلی واحدهای تولیدی عملکرد موفقی نداشتهاند.
روند رو به رشد بیکاری کارگران گلستانی
این در حالی است که به گفته دبیر اجرایی خانه کارگر استان در سالهای اخیر نزدیک به 3 هزار کارگر گلستانی یا اخراج یا به نوعی از کار بیکار شدهاند.
«غلامرضا طالبا» چالشهایی از جمله افزایش نرخ مواد اولیه، تعرفههای گمرکی، افزایش مالیات، حق بیمه و پایین بودن تقاضای بازار برای خرید محصولات تولید شده را از دلایل اصلی بیکاری کارگران گلستانی عنوان کرد و به همشهری گفت: واقعیت این است که در طول 2 دهه اخیر وضعیت اشتغال در استان روند خوبی نداشته است.
وی افزود: نبود کار کارشناسی برای رفع مشکلات و موانع تولید از سوی مسئولان حوزه اشتغال و تولید، موجب شده تا کارفرمایان به منظور فرار از ورشکستگی تمایلی به ادامه فعالیتهای تولیدی نداشته باشند.
این مسئول در ادامه افزود: موضوع ناخوشایند بیکاری کارگران گلستانی در حالی اتفاق می افتد و آمار مربوط به آن رو به افزایش گذاشته است که تعداد زیادی از کارگران واحدهای تولیدی یا بدون بیمه هستند یا با قراردادهای سفید امضا مشغول به کارند.
مراحل طولانی رسیدگی به شکایت کارگران
طالبا، حقوقهای معوقه و بلاتکلیفی تعدادی از کارگران اخراجی را یکی دیگر از کمکاریهای اداره کار در مورد حمایت ازکارگران عنوان کرد و افزود: مراحل طولانی رسیدگی به شکایت کارگران اخراج شده، یکی از مشکلاتی است که هنوز برای آن چارهای اندیشیده نشده است.
وی افزود: در این بین، اگر بیکاری کارگران فصلی استان را به جمع کارگران اخراج شده اضافه کنیم، به رقمی میرسیم که اعلام آن برای مسئولان استانی زیبنده نیست.
دبیر اجرایی خانه کارگر استان ادامه داد: با وجود پیگیریهای خانه کارگر گلستان و رسانهها در مورد وضعیت نامناسب شغلی و حقوقی کارگران گلستانی، مسئولان همواره پس از بیکاری تعدادی از کارگران، تازه به فکر پیدا کردن راهکارهای جدید برای رفع معضل بیکاری میافتند.
افزایش تعداد بیکاران
طالبا در ادامه تعداد کارگران ثبت شده در خانه کارگر استان را 160 هزار نفر عنوان کرد و افزود: وضعیت اشتغال کارگران گلستانی با وجود مشکلات واحدهای تولیدی، زنگ خطری برای کارگران مشغول به کار با حقوقهای معوقه است.
وی افزود: پرداخت فقط یک تا 2 سال حق بیمه بیکاری دردی از جامعه کارگری استان دوا نمیکند و این موضوع موجب ایجاد شغلهای کاذب برای گذران زندگی این کارگران خواهد شد.
طالبا، افزایش تعداد کارگران ساختمانی در استان را پیامد بیکاری کارگران واحدهای تولیدی عنوان کرد و گفت: این افراد به اجبار و برای امرار معاش به کار ساختمانی روی میآورند و این در حالی است که بسیاری از آنان جزو کارگران فنی واحدهای تولید بودهاند.
تعداد بالای کارگران با بیمه غیر اجباری در استان
در ادامه مدیر کل تامین اجتماعی استان از فعالیت حدود 45 هزار کارگاه تولیدی در استان خبر داد و به همشهری گفت: تعداد زیادی از این کارگاهها کوچکند و کارگران زیادی ندارند. «علی اصغر نیک نیا» افزود: موضوع بیکاری کارگران استان مربوط به واحدهای تولید بزرگی است که اگر تقویت و حمایت میشدند، نقش زیادی در توسعه استان و ایجاد اشتغال داشتند.
وی افزود: در واحدهای تولید اعلام شده، 54 هزار و 638 نفر بیمه اجباری دارند و تعداد 50 هزار و 908 نفر به صورت بیمه غیراجباری مشمول کمک یارانه دولتی، از بیمه برخودارند.
نیک نیا ادامه داد: با توجه به اینکه تعدادی از واحدهای تولیدی در پرداخت حق بیمه کارگران تعلل کردهاند و همچنان بدهیهای سنگینی به این سازمان دارند، تامین اجتماعی سعی کرده با حمایت از این افراد دفترچههای آنان را بیاعتبار نگذارد.
ممانعت از بیکاری کارگران، مسئولیت همه است
معاون روابط کار اداره کل کار و رفاه اجتماعی استان با بیان اینکه گره کور رفع بیکاری و کاهش تعداد کارگران اخراجی، فقط به دست این اداره کل بازشدنی نیست، به همشهری گفت: کار حمایت از واحدهای تولیدی و ممانعت از اخراج کارگران به عهده همه دستگاههای متولی در حوزه اشتغال استان است.
«سعید دنکوب» افزود: تمام تلاش مسئولان حوزه کار در اداره کل کار این است که با رایزنی های متعدد جلوی تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری کارگران را بگیرند، اما بدون حمایت دیگر مسئولان در این زمینه موفق نخواهیم بود.
وی در مورد اخراج 130 نفر از کارگران کارخانه فولاد مینودشت در 3 هفته گذشته گفت: بیکاری این افراد ضایعه بزرگی برای بخش تولید و اشتغال استان است و بنا به گفته مسئولان حوزه صنعت استان، تعطیلی کارخانه نورد فولاد مینودشت مقطعی است و به زودی راه اندازی خواهد شد و اداره کار نیز به طور مستمر پیگیر حل این موضوع خواهد بود.
تورم موجود در بازار
معاون روابط کار اداره کل کار و رفاه اجتماعی استان بیان کرد: تعداد زیادی از واحدهای تولیدی استان فقط به دلیل تورم موجود در بازارهای داخلی و خارجی و تامین مواد اولیه و افزایش بهای انرژی و بیمه، توانایی پرداخت حقوق و ادامه کار را ندارند و به همین دلیل مجبور به تعطیلی موقت و گاه همیشگی واحد تولیدی میشوند.
دنکوب افزود: اکنون تعداد زیادی از این واحدها ماههاست به کارگران حقوق پرداخت نکردهاند و چنانچه اقدام فوری برای حمایت از بخش تولید و اشتغال استان انجام نگیرد، ممکن است در ماههای آتی شاهد اخراج و بیکاری کارگران بیشتری باشیم.
اَبرچالش بیکاری
معاون روابط کار اداره کل کار و رفاه اجتماعی استان، تقویت بازارهای منطقه در همسایگی استان را یکی از راههای برون رفت از تعطیلی واحدهای تولیدی و کاهش بیکاری کارگران استان عنوان کرد.
این در حالی است که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در خردادماه امسال اعلام کرده بود که نرخ بیکاری در سال1400 در حالتی خوش بینانه به حدود 16 درصد و در حالتی بدبینانه به حدود 26 درصد خواهد رسید.
با وجود اعلام صریح چنین آمارهایی، به نظر میرسد مسئولان کشوری و استانی برای حل مشکل بیکاری، کار دشواری را در پیش دارند و به گفته معاون اول رئیس جمهوری باید از معضل بیکاری به عنوان یک «ابر چالش» در کشور نام برد.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.