اخبار اجتماعی-تورکمننیوز- با وجود ایجاد ساز و کارهای مناسب دانشگاه علوم پزشکی، گلستان دومین استان کشور بعد از سیستان و بلوچستان در زمینه تعداد مبتلایان به بیماری سل است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، این در حالی است که به گفته معاون بهداشتی مرکز بهداشت استان، گلستان قطب درمانی سل در شمال کشور نیز شناخته شده است.
شناسایی 800 بیمار مسلول در گلستان
«حمید رضا کمالی نیا» با بیان اینکه در گلستان 800 بیمار مسلول زندگی میکنند، به همشهری گفت: نزدیک به 4 صدم درصد شهروندان گلستانی به بیماری سیل مبتلا هستند.
وی افزود: بر اساس شاخص بی المللی اندازهگیری سل به ازای هر 100 هزار نفر 40 بیمار مبتلا به سل در سال در گلستان شناسایی می شوند.
کمالی نیا ادامه داد: گلستان به عنوان یکی از استانهای پایلوت درمان این بیماری در شمال کشور، دارای یکی از مجهزترین آزمایشگاههاست و تمام خدمات تشخیص این بیماری حتی در خانههای بهداشت روستا نیز به شهروندان ارائه میشود.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای عفونی در استان افزود: هدف کارگروه درمان استان، بهبود90 درصدی بیماران است و در این زمینه هیچگاه داروهای تسکین دهنده برای این بیماری بدون نظارت از سوی پزشکان حاذق تجویز نمیشود.
وی ادامه داد: کارکنان بهداشتی استان، داروی بیماران مسلول را به در منازل می برند و با رویت کردن بیمار از مصرف دارو مطمئن می شوند و عوارض احتمالی آن را رصد میکنند.
کمالی نیا با بیان اینکه بیماری سل گونه های مختلفی از جمله خارج ریوی و ریوی دارد، گفت: این بیماری ریههای فرد مبتلا را هدف قرار می دهد و از طریق عطسه، سرفه یا حرف زدن منتشر میشود.
مهاجرتهای متوالی؛ عامل شیوع سل در گلستان
همچنین معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه درهمه استانهای کشور موارد ابتلا به سل داریم، اما در بعضی از استانها شیوع این بیماری بیشتر است، به همشهری گفت: در این بین، رتبه اول و دوم به ترتیب متعلق به استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان است.
«احمدحسینی» در مورد علل احتمالی بالا بودن میزان ابتلا به سل در گلستان نیز گفت: این استان با کشور ترکمنستان که میزان شیوع سل در آن بالاست، همجوار است. همچنین استان تحت تاثیر مهاجرتهای متوالی که به دنبال بروز یک دوره خشکسالی شدید در مناطق مرکزی ایران و مهاجرت ناشی از جنگ در کشور افغانستان رخ داده بوده قرار دارد که همین موضوع، میزان شیوع بیماری را بالا می برد.
وی در مورد امکانات 2 استان که بیشترین مبتلایان به سل را در کشور دارند برای کنترل این بیماری گفت: استانهای سیستان و بلوچستان و گلستان به طور خاص مد نظر قرار گرفتهاند و این 2 استان از 9 مورد آزمایشگاههای مرجع منطقهای سل در کشور که دارای تجهیزات و سطح ایمنی زیستی پیشرفته هستند، بهره مند شده اند.
حسینی ادامه داد: درمان و پیگیری بیمار سل در مراکز بهداشتی و خانههای بهداشت استان به صورت رایگان انجام میگیرد و بیماران هزینهای برای درمان پرداخت نمیکنند.
تغذیه نامناسب از عوامل مهم افزایش سل
در حالی که مسئولان حوزه بهداشتی استان دلایل محیطی را بیشترین عامل شیوع سیل در استان عنوان میکنند، یک کارشناس امور بهداشتی با بیان اینکه در برخی موارد علاوه بر دلایل محیطی، تغذیه نقش مهمی بر عامل شیوع سیل در استانهای شمالی داشته است، به همشهری گفت: مطالعات زیادی وجود دارد که نشان میدهد در بسیاری موارد کمبود ویتامین دی با بیماری سل ارتباط نزدیک دارد.
«اختر داوودی» افزود: کمبود این ویتامین ایمنی بدن را در برابر بیماریها مختلف واز جمله بیماریهای مسری و عفونی مانند سل کاهش داده و در نتیجه تعداد مبتلایان را افزایش میدهد.
وی افزود: سوءتغذیه نیز عامل مهم دیگری در ایجاد بیماری سل است که بسیاری از شهروندان گلستانی از جمله کودکان زیر 6 سال و مادران باردار کم بضاعت را در معرض خطر ابتلا قرار میدهد.
این کارشناس در ادامه بیان کرد: از سوی دیگر وجود برخی بیماریها از جمله دیابت، بیماریهای کبدی،کلیوی و ایدز که از نمونههای موجود در منطقه مازندران و گلستان هستند، موجب ابتلای سریع بیماران به سیل میشود.
گردآوری: گروه خبر تورکمننیوز
https://telegram.me/TurkmensNews
منبع: همشهری گرگان/ مهین نورافروز
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.