تورکمن نیوز - یاشار نیازی:
رسانه: اولین چیزی که با شنیدن کلمه رسانه در ذهن انسان تداعی میشود وسایل ارتباط جمعی است که در تمدن امروزی به وجود آمده و تعداد کثیری از مردم از آن وسایل برای ارتباطات بهره میبرند.
رسانه که از واژه لاتین Medium و Media برگرفته شده در واقع به تمام وسایلی اطلاق میشود که اطلاعات، فرهنگها، اخبار، عقاید و افکار اجتماعی، سیاسی و ... گروهی از انسانها را به دیگر اقشار جامعه و جهان انتقال میدهند، به طور مثال میتوان: روزنامهها، تلویزیون، اینترنت و ماهوارهها را نام برد.
با توجه به مطالعات انجام شده کشورهای اروپایی و غربی در امر رسانه پیشآمد بوده و حدود 400 سال قدمت دارند و تاکنون نیز پیشرفت زیادی در وسایل و تجهیزات رسانهای دستیافتهاند.
در ایران نیز رسانه با کلمه روزنامه یا روزنامجه همراه است. این عبارت در زمان آل بویه (385 هـ. ق) که کاتب وزیر دربار برای ثبت وقایع روزانه بکار میبرده و بعنوان دفتر یادداشت و گزارشهای روزانه استفاده میشده و امروزه به معنی معمول رایج شده است که همان کاغذ اخبار فارسی و در لاتین Newspaper میباشد.
حدود 170 سال پیش، دوره محمد شاه قاجار، اولین روزنامه فارسی توسط میرزا صالح شیرازی، از دانشجویان اعزامی به فرنگستان بود که چاپ گردید( 1253 تا 1837 هـ. ق) و به صورت ماهنامه منتشر میشد.
ویژگی رسانهها:
سه خصیصه مهم برای رسانه غیر قابل انکار است: چشم بینا، گوشی شنوا، زبانی گویا. در این جامعه متمدن رسانه فراگیر بوده و همه جا هست. برای رسانهها حد و مرزی وجود ندارد. رسانهها وظیفه دارند از امور اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و محیطی جامعه و ملت حراست نمایند، همچنین انتقال میراث اجتماعی را به نسلهای آینده بعهده دارند.
وقتی به عملکرد تاریخی رسانهها نگاه میکنیم در بسیاری از موارد رسانه به شکلی تبلیغاتی و وسیلهای برای اعمال نفوذ استکبار نمایان میشود و در جهات سیاسی و بینالملل نمایی برای ترویج امپریالیسم غرب و تهاجم فرهنگ غربی نمایان میشود.
پیدایش رسانههای متنوع امروزی در قالب اینترنت و ماهواره در اشکال وب سایت، وبلاگ و شبکههای تلویزیونی ماهوارهای که برخی از آنها رسمی و غیر رسمی هستند در امر اطلاع رسانی و فرهنگ سازی ملل مختلف تأثیر بسزایی دارند.
امروزه با پدیده اینترنت که وارد هر خانهای شده و در دسترس اقشار مختلف جامعه قرار گرفته مرز رویدادهای بینالمللی و جریانات اجتماعی سیاسی و مردم بسیار نازک شده و در فاصله کوتاهی و با اجرای یک کلیک ماوس در چند ثانیه اطلاع رسانی صورت میگیرد.
رسانهها امروزه با ارزشترین دستاورد آگاهی رسانی جمعی محسوب میشوند و هر روز با افزایش سایتهای مختلف و رسانههای پیشرفته با سرعت انتقال دادهها بگونه سرسام آوری گسترش مییابند.
بنا به شغل و شرایط اقشار مختلف مطالب رسانهها با انگیزههای مختلف باعث جذب مردم میشوند. انگیزههای مردمی میتوانند: برای سرگرمی، آگاهی از اتفاقات و اخبار محیطی و اجتماعی یا سایتها وبلاگهای شخصی میتوانند اشاره کرد.
شایعترین و بارزترین رسانههای جمعی تلویزیون و رادیو میباشند که تخصصی نبوده و تقریبا نیازهای همگانی را برآورده میکنند.
قدرت رسانهها در عرصههای گذشته کاملا مشهود است؛ نقش آن در شکل دهی افکار عمومی، سیاسی و فرهنگی و حتی به فروپاشی دولتهایی همچون اتحاد جماهیر شوروی منجر شدهاند...
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.