اخبار حوزه و دانشگاه-تورکمننیوز- مولانا عبدالغنی بدری معاون آموزشی حوزه علمیه مکی زاهدان (دارالعلوم) یکی از چهرههای تاثیرگذار اهل سنت بلوچستان است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اخبار ترکمن، کارشناسان مذهبی ایشان را از جمله مفسرین توانمند قرآن کریم و جزو اندیشمندان شاخص اهل سنت ایران می شناسند.شیوه بیان مولانا بدری به نحوی است که وقتی پشت تریبون سخنرانی می رود علاقمندان جوان با اشتیاق زیاد پای صحبتهای این عالم ربانی می نشینند.
نشستن در پای سخنرانی این عالم نام آشنای اهل سنت برای شنونده خستگی معنا ندارد و مخاطب متوجه گذر دقایق را احساس نمیکند.ایشان بزرگ مردی است که خود را در نزد مخاطبین کوچک می شمارد و ملاقات با وی ساده ترین کاری است که می توان در حوزه مکی زاهدان انجام داد.
با مولانا بدری در یکی از شبهای مرداد ماه 96 گفتگویی را هماهنگ کردیم و ایشان علی رغم مشغله کاری زیاد به درخواست ما پاسخ مثبت داده و وقت ملاقات داد.مشروح مصاحبه با مولانا عبدالغنی بدری را در ذیل می خوانید.
جناب مولانا ضمن تشکر از جنابعالی بابت فرصتی که در اختیار ما گذاشتید.لطفا در آغاز این گفتگو ،تحلیلی درباره مشکلات امروز جهان اسلام داشته و راههای برون رفت از مشکلات را نیز بیان فرمایید؟
مولانا بدری: اگر ما بخواهیم مشکلات یاد شده را در یک جمله خلاصه کنیم منشاء همه این مشکلات به دوری و فاصله گرفتن از دین و سنت نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله وسلم برمی گردد.
این دلیل در مورد چند دسته شدن و تفرقه میان مسلمین نیز صادق است.از این رو اگر می بینیم که در جاهایی نصرت الله متعال از مسلمانان سلب گردیده بخاطر عدم پایبندی وعدم تعهد آن گروه از مسلمانان به دستورات پروردگار یکتا است.به قول یکی از رجال سیاسی دنیای اسلام امروز مسلمین منتظرند تا دسته پرندگان ابابیل از راه رسیده و دشمنان آنها را از بین ببرند.
درعین حال ترس واقعی این فرد سیاسی این است که اگر پرندگان ابابیل از راه برسند ممکن است خود مسلمین را بابت همه نافرمانیهایی که انجام دادهاند مورد هجوم و حمله قرار دهند. زیرا علت کلیه رویدادها و مشکلات کنونی طبق فرمایشات قرآن کریم اعم از اقتصادی،سیاسی،اجتماعی به نوع اعمال،رفتار و کردار مسلمین بر می گردد.
بنابراین تنها را برون رفت از مشکلات کنونی باز گشت به سوی الله عزوجل و بازگشت به طرف دین الهی است.
از نظر جنابعالی راهکارهای افزایش تحمل پذیری دین و همچنین احترام متقابل مذاهب اسلامی به یکدیگر چه میتواند باشند؟
مولانا بدری: پروردگار یکتا راهکار مساله را بوسیله آیات آسمانی خود بیان داشته وخطاب به مسلمین میفرماید: با هم نزاع نکنید زیرا با انجام نزاع ضعف و سستی بر شما غالب گردیده و عظمت و ابهت شما از بین خواهد رفت.
همچنین میفرماید: واصبرو که تفسیر واصبرو در اینجا بر خلاف برخی تصورات،به معنی صبر پیشه کردن به هنگام مصائب و مشکلات نیست بلکه به مسلمانان سفارش می کند در مواجهه با یکدیگر صبر و تحمل داشته باشند.
خداوند متعال انسانها را موجودی متفاوت ،متنوع و مختلف از هم آفریده است که این تنوع خود از زیباییهای جهان آفرینش بشمار میرود. لذا هر یک از ما باید بتوانیم زبان و دیدگاه های همدیگر را تحمل کرده و به تفکرات همنوعانمان احترام بگذاریم.
در ادامه همین مبحث با اندکی فکر و اندیشه در مییابیم که اختلافات لسانی ، زبانی ، فرهنگی و دیدگاهی همه از طرف الله عزوجل است.وقتی قرار بر این باشد که یک کار جمعی را به انجام برسانیم، نباید دیدگاه خودمان را بر سایرین تحمیل کنیم.باید صبر کنیم و از خود سعه صدر نشان بدهیم.
مطمئنا زمانی که بتوانیم فعل صبر را در جامعه نهادینه سازیم مسائلی همچون تکفیر،تفسیق ، تبدیع و اینکه یکدیگر را از اهل کفر بشماریم، یا اینکه یکدیگر را فاسد بدانیم و نسبت به هم بد و بیراه بگوییم از بین خواهند رفت.
پس یکی از مهمترین دلایل اختلافات فعلی این است که فرصت صبر را از خودمان گرفته و با کمترین اتفاقی زود احساساتی می شویم.لذا راهکار خروج از اینها آیه شریفه واصبرو ان الله مع الصابرین است.
همانطور که مستحضر هستید گروه داعش ازکشورهای مختلف عضو گیری کرده است که عموما بین نیروهای آن هیچ تناسبی وجود نداشته و بخش قابل توجهی از اعضای آن جوانان کشورهای ضعیف آسیای میانه هستند.ارزیابی حضرتعالی دراین خصوص چیست؟
مولانا بدری: معروف هست که هر کنشی ،واکنشی را نیز به همراه دارد و بنده معتقدم تمام این تندرویهایی که در دوران کنونی شاهد هستیم از تند رویهایی غیر مسلمانان نشات میپذیرد.ما معتقدیم کسانی که امروز بر علیه تروریسم جهانی جبهه تشکیل میدهند،در حقیقت خودشان باعث خلق و پیدایش تروریسم هستند.
در شرایط عادی کمترین حق یک جوانان مسلمان این است که بتواند به مسجد محله خودش رفته و نمازش را آزادانه بخواند حال آن که آنها در کشورهایی زندگی میکنند که حکام شان اجازه چنین اعمالی را به جوانان را نمیدهد.
از سوی دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا را داریم که چندین دهه اشغال بیت المقدس را حق اسرائیل می دانند و یا مظالمی که شوروی سابق بر سر مسلمان ساکن آنجا آورد و همچنین مصائبی که بر کشورهای افغانستان و بوسنی گذشت ،همگی باعث شده اند تا این تندرویها به وجود آیند.
لذا هر نوع انتقادی در وهله نخست متوجه غیر مسلمانان است . غیر مسلمانان و البته همه آنهایی که تندروی ، ظلم و فساد را پیشه کرده و به سایر ممالک اشاعه بخشیدند.اگر انتظار بر این است که در دنیا راه اعتدال و میانه روی در پیش گرفته شود ،عناصر غربی و آمریکایی و تمام کسانی که باعث و بانی این اتفاقات شدهاند ابتدا میبایست گذشته و اشتباهات خودشان و مظالمی که بر سر مسلمانان آورده اند را جبران نمایند.
افکار عمومی باید به جواب این پرسش برسد که بعنوان مثال چرا نفت عراق به نفع کشورهای آمریکا و ممالک اروپایی هزینه میشود؟ یا چرا مسلمانان کشور برمه مورد ظلم و ستم حاکمان آن قرار میگیرند.
همه اینها و همه اتفاقات گذشته دلایل محکمی برای تندرویهای فعلی هستند.انتقادات اصلی متوجه کسانی است که عامل شکلگیری این نیروها هستند و قصدشان بد نام کردن اسلام است. چرا که آنها منافع خودشان را در جنگ میان مسلمین و اشغال ممالک اسلامی میبینند.پس وظیفه علمای مسلمان است که نیروهای تندرو را نصیحت کنند تا آنها متوجه حقایق شده و به طرف دین اسلام بازگردند.
شما راهکارهای احقاق ملت مظلوم فلسطین را در چه میبینید؟
مولانا بدری: متاسفانه شرایط را طوری فراهم کرده اند که این مساله تا به امروز لاینحل باقی بماند .البته از رحمت باریتعالی نیز نباید ناامید شد.دلیل اینکه اسرائیل سالیان درازی است که دارد بی محابا بر فلسطینیان ظلم می ورزد بخاطر حمایتهایی است که از طرف سران کشورهای غربی صورت می پذیرد.اما در این سو کشورهای اسلامی متاسفانه واحد و متحد نیستند،تا بتوانند در مقابل این مظالم ایستادگی نشان بدهند.
بنابراین راهکار اصلی در همدلی و اتحاد کشورهای اسلامی است تا درکنار یکدیگر قرار گرفته و به اسرائیل اجازه ندهند بیش از این به مسلمانان فلسطین ظلم و جنایت بورزد.
مولانا عبدالحمید چندین با تاکید داشتند که بیگانگان اجازه دخالت در امور اهل سنت ایران را ندارند.از دیدگاه جنابعالی مضرات دخالتها چه میتوانند باشند؟
مولانا بدری: شما در خارج از دنیای اسلام هیچ کشوری را نمیتوانید پیدا کنید که دلش به حال مسلمانان بسوزد.در پیرامون و اطراف کشور نیز نمی توان برخی سران را جزو حکام مذهبی دانست. از این جهت اگر شنیده می شود که آنها دارند نام اهل سنت ایران را برده و در دفاع از اهل سنت ایران حرف میزنند برای خیر خواهی ما نبوده و در حقیقت نوعی سوء استفاده در جهت رسیدن به منافع خودشان است.
لذا توصیه بر این است که اهل سنت ایران باید روی پای خودشان ایستاده و مطالبات شان را از طریق مذاکره و انجام گفتمان با مسئولین خودشان دنبال نمایند.پس هر شخص مسلمانی نخست باید خواهان منافع دین،کشور و مذهب خودش باشد تا که بیگانگان با بهانه های واهی و خیالی اجازه دخالت در امور مختلف را پیدا نکنند.
مسئولین هم باید بدانند که طرح یک خواسته از طریق تریبون جمعی به نفع کشور است ،تا فضایی ایجاد شود که مسائل مورد نظر را در فضایی دوستانه و صمیمی حل و فصل نماییم.اگر اهل سنت خواسته ای دارند مسئولین باید خودشان تریبون لازم را ایجاد نمایند تا مخاطبین بتوانند حرفهایشان را با آنها در میان بگذارند.این خیلی بهتر از آن است تا بیگانه ای از راه رسیده و تربیونش را تحت اختیار فرد بگذارد، تا او بخواهد مطالباتش را از آن طریق مطرح نماید.
خبرنگار:طاهر جانی
گردآوری: گروه خبر تورکمننیوز
https://telegram.me/TurkmensNews
منبع: asasnews.com
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمییابند.
نظرات منتشر شده مخاطبین به منزله تایید یا رد آن توسط تورکمننیوز نیست و تنها در جهت رعایت حقوق نظر دهندگان انتشار مییابد.